1x
1.5x
2x

Utdatert nettleser

Vi oppdager at du benytter en utdatert nettleser som ikke støttes av siden. For å oppleve siden vi vil anbefale å benytte ett av alternativene under.

IMG_0372-1
IMG_0372-1

Trykk på skinnfell

Lag egne trykkblokker av liggeunderlag og trykk på skinnfeller.

Dette trenger dere

Slik gjør dere

Dette trenger dere

 • Skinnfeller, stoff eller papir å trykke på
 • Papir og blyant til skisser
 • Et gammelt liggeunderlag med svampaktig overflate
 • Treklosser til å feste blokkene på
 • Sakser og tapetkniver
 • Strikkepinner og andre ting til å lage mønstre
 • Trelim
 • Tekstilmaling
 • Skumgummiruller eller svamper
 • Brett/isbokser til å ha malingen i
 • Maleforklær
 • Duk/beskyttelse av arbeidsbord

Slik gjør dere

Saueskinnsfeller har trolig vært i bruk i norske senger så lenge det har vært folk og sauer i landet. Før var det vanlig med både mor og far og et par unger i samme seng, og det var kaldt i husene. Flere skinn måtte sys sammen for å kunne dekke over dem alle. Helt fram til 1800-tallet var det vanlig at bøndene tilberedte og sydde skinnene sine selv, eller de fikk hjelp av en kyndig nabo.

Noen steder i landet var det vanlig å trykke mønstre og symboler på fellen. Symbolene skulle kanskje gi både fruktbarhet, beskyttelse, lykke og et langt liv. Trykkblokkene ble laget i tre og fargen fikk man ved å koke en suppe av barken fra or eller bjørk. Stemplene ble dyppet i suppen og trykt på fellen. Ofte ble det laget en bord med gjentagelser av det samme mønsteret rundt fellen. Mønstrene har ofte fellestrekk med treskjæringsmønstre. Resten av fellen ble inndelt i felter der det samme mønsteret ble gjentatt, slik man også ser i rosemalingsmønstre. Initialer og årstall kom ofte også med.

Slik lager dere trykkblokker
Først må elevene velge hva slags mønster de vil lage. Er det noen symboler med lokal tilknytning? Hvilke symboler eller dyr er elevene selv glade i? Trykkblokkene bør ikke være for spinkle og detaljerte, da det kan by på utfordringer å få skåret dem fint ut av liggeunderlaget. Bruk heller pregredskaper som strikkepinner til å lage mindre mønster på større flater etter at liggeunderlaget er limt fast på treblokkene. Sirkler, soler, hjerter, blomster og stjerner kan fungere fint for de minste barna.

La elevene tegne skisser av trykkblokker på papir og en skisse over hvordan de ser for seg hele arbeidet sitt med sammensetning av border og mønstre. Elevene kan også låne trykkblokker av hverandre.

Trykkblokkene klippes og skjæres ut av liggeunderlaget og limes til treklossene med lim. La limet tørke før dere eventuelt lager mer mønster på trykkblokkene.

Farge
Tekstilfargene kan være litt tykke og kan godt tynnes med litt vann. Hell litt farge på et plastbrett/papptallerken eller lignende og rull farge over på skumgummirulle. Deretter ruller du rullen over trykkblokken. Rull over i flere retninger slik at du får fordelt fargen jevnest mulig. Tørk vekk luftbobler og farge som legger seg i hull eller havner utenfor trykkblokken, med papir.

Trykk blokken rett ned og løft den rett opp igjen når dere trykker. La fellene tørke i cirka en time før dere flytter dem og henge til herding i 1-2 uker.

Skulle trykket bli feil, kan man prøve å pusse vekk fargen med sandpapir når fargen har tørket. Det blir finest hvis du kun pusser i en retning.

Kilder: Skinnfeller du kan lage selv av Britt Solheim, St. Svithun husflidslag Ung husflid-gruppe, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Foto: Kjersti Frackmann Strass

Klar for oppgave?

TIPS

Det går også an å trykke på vanlig stoff, tre eller papir.

KOMPETANSEMÅL

Etter 2. årstrinn

 • bruke dekorative elementer fra kunst og kunsthåndverk i egne arbeider

KOMPETANSEMÅL

Etter 7. årstrinn

 • benytte ulike teknikker til overflatebehandling av egne arbeider

Mer lærerik moro

Legg til i favoritter

Til toppen